Жители на столичния квартал "Враждебна" излязоха на протест и блокираха булевард "Ботевградско шосе". Те настояват да бъде прекратена работата на депото за отпадъци в района.

Повече от час продължава блокадата на ключовата пътна артерия. Жителите на квартала казват, че тъкмо в деня за размисъл искат институциите да обърнат внимание на проблема с отпадъците, който е от години.

Пластмаси, автомобилни гуми, матраци - това са само част от "артефактите" на т.нар. депо "Враждебна", предназначено иначе да обезврежда строителни отпадъци, а хората не за пръв път искат площадката да бъде затворена.

"Ние настояваме този отпадък там да бъде сепариран и да бъде изчистено мястото", каза Мартин Стоянов, жител на кв. „Враждебна“.

От дружеството "Софинвест", което стопанисва района, обясняват, че не приемат опасни отпадъци.

"Разговаряме, обясняваме, нормално е в населението да има притеснение“, заяви Ивайло Иванов, ръководител в депо „Враждебна“, който беше категоричен, че няма основание за притеснение, тъй като са далеч от водните площи.

Проблемът с отпадъка е от години, признават и от район "Кремиковци".

"За мен проблемът е повече от 10 години. И то е, защото видимо от тези години депото е с изчерпан капацитет", коментира Лилия Донкова, кмет на район „Кремиковци“.

Междувременно институциите реагираха. Екоминистерството е наложило санкция на дружеството "Софинвест", понеже:

„На мястото на рекултивация го запълват с отпадъци, които са недопустими. Забранено им е въобще такива отпадъци да влагат в рекултивацията", каза служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

От РИОСВ междувременно обясниха, че неколкократно са давали предписания на дружеството.

"При проверката на 30.06 се установява, че дружеството е предприело частично мерки за почистване на замърсените терени, но в друга част от обекта отново са установени въпросните недопустими отпадъци", съобщи София Атанасова от РИОСВ-София.

В квартал "Враждебна" очакват институциите да не гледат безучастно на проблема им.