Национален протест на пътностроителните фирми се провежда в страната. В София демонстрацията пред Народното събрание започна в 9 часа.

„Нещата стоят така - до септември месец договорите стоят, ни септември идва и чука на нашата врата, след това няма да има зимно поддържане - трябва са се вземе решение, обясни Илиян Терзиев“, председател на Камарата на строителите.

Блокади в страната

Колона от тежки автомобили се нареди на Околовръстното в София. Техниката се събра край резиденция "Врана".

Строителни фирми блокираха за един час с тежка техника едно от възловите кръстовища край Пловдив. То свърза Околовръстното с магистрала „Тракия“ и главния път Пловдив-Пазарджик. Камиони запушиха лъчовете на кръстовището на шестия километър край Пловдив, докато други тежки машини протестно обикаляха в кръг.

Блокади имаше и на пътя Русе-Бяла. По решение на полицията и организаторите участъкът на разклона за Иваново беше затворен с час по-рано – от 9 до 10 часа. Протестиращите настояват за изплащане на дължимите средства от АПИ, които за тяхната фирма са в размер на около 32 млн. лв. Те бяха подкрепени спонтанно и от хора от изчакващите автомобили.

Служители от двете най-големи строителни фирми във Варна блокираха с тежка техника двете платна на магистрала "Хемус" на входа-изхода на града. Блокадата започна в 10 часа и продължи един час. От ръководството на едната фирма обявиха, че трябва да получат 32 млн. лева за вече изпълнени проекти, а служителите й не са получавали заплати от два месеца.

Тежка строителна техника блокира подхода от АМ „Тракия“ в Бургас. Десетки машини се движиха с бавна скорост и предизвикаха затруднение в трафика на пътуващите към Южното Черноморие.

Около 250 служители на "Пътни строежи" - Велико Търново блокираха мирно подхода към Прохода на Републиката и спряха  международния трафик Русе - Свиленград.

Държавата е лишена от пътно поддържане в следващите 6 до 7 месеца. Това каза на брифинг в Министерския съвет зам.-министърът на финансите Андрей Цеков. По думите му липсата на пътно поддържане през зимата ще застраши здравето на хората. Той уточни, че АПИ е прекратила редица договори за поддръжка на пътища.

Премиерът в оставка Кирил Петков призова министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, който е от квотата на "Има такъв народ", да освободи председателя на АПИ.

По-късно министърът на регионалното развитие отговори, че причината за прекратените договори не е в АПИ, а в Комисията за защита на конкуренцията.