Дъждът наводни помещения в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Само преди дни в библиотеката започна ремонта на покрива.

Покривът на Националната библиотека на места е открит заради ремота. Така на няколко места в сградата от таваните протече вода.

Едно от местата, на които тече, е помещение за реставрация на документи и книги. За щастие днес не е имало ценни експонати там, които да бъдат унищожени.

Снимка: btvnovinite.bg

Служители в библиотеката бяха възмутени как изпълнителят на ремонта не е взел превантивни мерки, за да не се унищожава имущество:

„Покривът беше разпокрит няколко дни преди прогнозите за дълги и проливни дъждове, не знам тези хора не гледат ли прогнозите на Емо Чолаков, но ето какво е положението”, каза Ганчо Ганчев.

Снимка: btvnovinite.bg

От компанията изпълнител на ремонта обявиха, че гонят срокове и опитват да ограничат течовете:

„Това са строително ремонтни дейности на покрив и няма как при дъжд да не се стигне до течове. Има превантивни действия, бъдете уверени, че сме взели абсолютно всички мерки, за съжаление, не съвсем достатъчни”, заяви Диана Глосова.

Заради течовете вероятно ще се наложи "ремонт на ремонта" на някои помещения, които вече са били обновени. Точният размер на щетите не е ясен:

„Те ще бъдат за сметка на строителя и за сметка на застрахователя, с който ние имаме договорни отношения”, каза доц. д-р Красимира Александрова.

Целият ремонт на покрива струва около 780 хиляди лева и трябва да приключи през юни.