Стабилно е състоянието на ранения в столицата сръндак. Животното беше намерено вчера, простреляно в близост до бул. „Цар Борис III". 

Сигнал за раненото животно беше подаден на телефона на Спешна помощ, а екип на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ спаси малък сръндак. 

Следващите 24 ч. са решаващи за здравето на животното. В момента то се намира в карантинното отделение на столичния зоопарк.

„Ние вчера видяхме едно животно, което молеше за помощ, все едно го казваше с очите си и аз вярвам, че този зов за помощ, за да я потърси при хората и да слезе в градската среда, то е решено да оживее и иска и се бори за живота си. Вярвам, че това животно ще има късмета с помощта, която му оказахме, да прескочи тази опасност“, коментира Добромир Бориславов, директор на зоологическата градина в София.

Животното само е потърсило човешка помощ, според екипа на дирекция ''Аварийна помощ и превенция'' към Столичната община, които се отзовават на сигнала към 112.

"Беше слязло, както виждате, до оживен столичен булевард, стресирано, но то ни вярваше. Според мен то ни вярваше – дори ми позволи да го погаля, без да изпита страх от това. Най-вероятно е простреляно от недобросъвестен гражданин и в опита да се спаси то е стигнало буквално в града на това място зад нас, където и го намерихме", разказва Денислав Енчев, главен специалист и парамедик в столична община дирекция ''Аварийна помощ и превенция''. 

"Проектилът не е излязъл, куршумът или сачмата. Травмата, която ще бъде нанесена, ако тръгнем да вадим, е много по-сериозна, но след като не са засегнати жизнено важни органи, остава стресът и инфекцията, с която се борим и надеждата ни е, че животното ще се оправи. Критичните дни са 24-48 часа, раната беше замърсена, но ние сме я почистили, наблюдаваме я непрекъснато, имаме готовност за реакция", обяснява д-р Росен Кръстев, главен лекар в зоологическата градина. 

Сръндакът ще остане там до пълното си възстановяване.