Възрастен мъж е с опасност за живота след побой в Ямбол. Инцидентът става посред бял ден, на оживено място, без никой да помогне.

Жертвата и биячът не са се познавали. Мъжът първо чул обиди, после започнали ударите.

Витрината на магазин е с пряка видимост към мястото на побоя. Според продавача е имало хора по време на побоя.

"Това, което мен ме изненадва освен агресията на извършителя, е липсата на гражданско самосъзнание", коментира д-р Димитър Рунков, прокурист на МБАЛ-Ямбол.

Снимка: bTV

Това е вторият случай на насилие само за няколко дни, при който присъстващите остават "просто наблюдатели". Никой не се притече на помощ и на съблеченото 14-годишно момче в столичен автобус.

Отказа да помагаме се дължи на страха да не се превърнем в жертви, твърдят психолозите:

„Има и дефицит на социални умения – хората не знаят какво и как да направят и да кажат, не са възпитани, нямат примери за това нямат от къде да ги взимат“, казва Ирина Лазарова, психолог.

Обществото не стимулира и хората, които помагат, отчитат културните антрополози: 

Снимка: bTV

„Те да имат някакъв тип обществено признание в кариерата си в обществени позиции – това ще създаде стремеж на хората да бъдат по-добри, да бъдат по-активни граждански!“, обясни проф. Ивайло Дичев, културен антрополог, СУ "Св. Климент Охридски".

Експертите отчитат и че християнската традиция да помагаме е донякъде изкоренена в миналото. А съветът на властите е при агресия да се обадите на 112.