Поклонението пред тленните останки на проф. Ивайло Знеполски е днес. Опелото ще се състои от 12:30 ч. в столичния храм „Св. Седмочисленици“. Той почина на 83-годишна възраст в сряда вечерта. 

Философ, културолог, изкуствовед и филмов критик - той е автор на повече от 160 научни статии, есета, глави и предговори към сборници и книги

„Проф. Знеполски беше интелектуалец с европейско значение. Той беше една жива връзка между България и най-видните европейски интелектуалци, с които той общуваше постоянно. Това е негова неоценима заслуга“, каза дипломатът Стефан Тафров.

Той посочи контактите на проф. Знеполски с Умберто Еко, за когото не само е писал, но го е познавал лично. „Това е нещо, което трябва да имаме предвид, когато си спомняме за него“, допълни Тафров. 

Дипломатът отбеляза, че въпреки блестящия си ум, проф. Знеполски бил много сърдечен, топъл човек с чувство за хумор, обичан от всички, пише БТА.

„Много хора споделиха тъгата си, че ни напусна истински интелектуалец и фин човек. Важно е да помним обаче, че Ивайло Знеполски не само изследваше, пишеше и преподаваше“ каза Райна Гаврилова, историк и антрополог.

Тя припомни създаването на Дом на науките за човека и обществото от проф. Знеполски и това, че лично доведе в България Умберто Еко, Юрген Хабермас, Пол Рикьор, Жак Рьовел, Джовани Леви - „списъкът е много дълъг. Грамадна крачка за извеждане на българската наука от провинциализма“, казва Гаврилова.