Тежките камиони предпоставят блокиране на основни пътни артерии през зимата.
Оказва се, че в закона има огромна празнина в частта му за изискванията за зимни гуми.

ТИР блокира магистрала „Тракия” за няколко часа, след като се завъртя при 19-ия километър вчера. Инцидентът предизвика километрично задръстване.

Часове по-късно регионалният министър написа възмутен във „Фейсбук”, че ТИР-ът се е движел "на ски" и публикува снимки, на които се вижда, че гумите на камиона са видимо износени.

В случая обаче акт за некачествени гуми не е съставен. Причината – законът е спазен.

С други думи, ако дълбочината на грайфера е поне 4 милиметра, камионите и всички останали превозни средства не са в нарушение. Тази празнина в закона обаче създава предпоставки за много тежки катастрофи, казва експертът Красимир Георгиев.

„Какво става, ако този грайфер е 4 милиметра, а снегът е 5 милиметра? Получава се една маса между настилката и гумата и от там произлиза понятието аквапланинг – шейна”.

Законът се нуждае от спешна поправка, заявиха от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

„Може би ще имаме 65-та или 70-та поправка, но това е неизбежно, след като помислихме за леките автомобили, те да бъдат със зимни гуми, нека вземем най-добрите европейски практики и за камиони, и рейсове”, каза Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Експертите в правителствения сектор също са на мнение, че в закона има дупка.

„Много експерти са против това, което е прието, естествено, че трябва да се помисли”, коментира Красимир Сребров, изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация".

„Явно има някакви пропуски в нормативната база, тъй като опитът ни показва, че и 5 милиметра на автомагистрала създава огромен проблем при тежкото движение”, заяви Дончо Атанасов, председател на УС на АПИ.

Дневно по републиканската пътна мрежа се движат около 10 000 тежкотоварни камиона.