Пропаднала е част от пречиствателната станция на язовир Ясна поляна, който снабдява с питейна вода Южното Черноморие.

Съоръжението има нужда от спешен ремонт, заради което е обявено частично бедствено положение. Язовирът е в експлоатация от близо половин век. Стоманено-бетонната конструкция на пречиствателната станция се е скъсала на два пъти, обясниха от ВиК-Бургас.  
 
"Една клетка пропадна лятото. На 6-и, на празника на Бургас пропаднаха още две клетки и половина, в смисъл намалява все повече капацитетът, с който можем да работим. Да се направят нови филтри и помпена станция, за да се подава вода за населението, да се дублира това съоръжение, което в момента се разпада", каза инж. Ганчо Тенев - изпълнителен директор на ВиК-Бургас.

Пречиствателна станция

За допълнителното съоръжение са необходими 15 милиона лева, които са поискани от Междуведомствената комисия към Министерския съвет. Разпореден е и анализ на питейната вода.      

"Да сме спокойни и сигурни, че хората пият вода, която отговаря на стандартите, защото е възможно поради тези дефекти на съоръжението да има проблеми с качеството на водата", заяви проф. Мария Нейкова - областен управител на Бургас.

"Представете си, ако не бъде извършен този ремонт или не бъде изградено това ново съоръжение, какво би станало лятото? Има стотици хиляди туристи. Какво би станало с жителите на тези общини?“, попита кмет на община Приморско Димитър Германов.
 
За момента прекъсване на водоподаването не се налага, но лятото Южното Черноморие е заплашено от режим на водата, показва доклад на ВиК.