Гласуваното на първо четене в правна комисия вчера закриване на спецсъда и спецпрокуратурата доведе до протест.

Пред редица съдебни палати в страната магистрати проведоха бдения.

Недоволство пред храмовете на Темида имаше в София, Бургас, Пловдив, Шумен, Хасково и доста други градове. В София на протеста беше и главният прокурор Иван Гешев.

Магистратите у нас за първи път протестират заради законодателни решения по примера на полските им колеги през 2020 г.

Мотивите им са, че така се оказва политически натиск върху независимата съдебна власт и се ликвидира специализираното правосъдие, което работи срещу тероризма, шпионажа, организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

Снимка: Ладислав Цветков

От държавното обвинение заявиха, че ще сезират европейските институции.

Магистратите възразиха публично срещу начина, по който се гласуват законите у нас.

Снимка: Ладислав Цветков

„Тук сме, за да изкажем несъгласие за това, че чрез лобистко законодателство се опитват да се унищожат едни работещи структури“, заяви на протеста в София говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Снимка: Ладислав Цветков

Протестът беше подкрепен от магистратите от спецсъда, главния прокурор и колегията във Висшия съдебен съвет.

„Тук съм не като главен прокурор, а като прокурор и магистрат, за да подкрепя колегите си, които са тук, за да демонстрират, че искат да защитават интересите на българските граждани и общество“, заяви Иван Гешев.

Снимка: Ладислав Цветков

Според вносителите от „Демократична България“ специализираното правосъдие е неефективно и поръчково, а протестът – режисиран.

„Работа на парламента е да уреди статута на съдебната власт и да приеме съответното законодателство. И това не може да бъде намеса в независимата съдебна власт. Така работи демокрацията“, коментира Христо Иванов в кулоарите на парламента.

Премиерът в оставка – Бойко Борисов, пък критикува промените и заяви, че е недопустимо да се закриват структури, мислени с години: „Всичките тези промени на парче, на коляно, за дни и то на структури, които са по препоръка на ЕК – специализиран съд, специализирана прокуратура, за да се движат по-бързо делата, КПКОМПИ – да се отнеме имуществото от незаконно забогатели, те ги ликвидират“, заяви Борисов.

Експертите предупреждават, че ако спецсъдилищата бъдат закрити, всички дела там ще трябва да започнат отначало.

В Специализирания съд в момента са едни от най-сериозните дела - като фалитът на КТБ, атентатът в Сарафово, водната криза в Перник, а подсъдими по някои от разследванията са бивши министри, политици и влиятелни бизнесмени.