Държавата реши – до 31 май близо 60 хил. украински бежанци, настанени в хотели, трябва да ги напуснат. Те ще бъдат прехвърлени във ведомствени бази.

В тях обаче има места за едва половината. Също така повечето сгради имат нужда и от сериозен ремонт, а някои са заети.

В един от хотелите в Слънчев бряг от началото на войната са настанени близо 2500 бежанци, главно жени и деца, има и много бебета. От управата казват, че вече са ги предупредили, че ще трябва да напуснат до края на месеца.

Остават обаче много въпроси, които задават и хотелиери, и бежанци, а телефонът, обявен като „гореща линия“ е на практика недостъпен, защото непрекъснато дава заето.
Въпросите са:

  • В какъв ред ще се освобождават хотелите?;
  • Кога ще знаят къде са базите за преместване?;
  • Ще бъдат ли изхранвани в тях и за чия сметка?;
  • Има ли условия за работа, детски градини или занимални наблизо?   

Някои от хотелиерите имат готовност да оставят част от бежанците и в сезона, ако местата в държавните бази не стигнат, но при ясен регламент.

„Един резервен вариант е спортни бази с легла, амбицията на правителството е да не стигаме до тип контейнери или тип палатково селище, което някои държави се принудиха да направят. Усилията са хората да имат покрив,“, каза днес Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците. 

От Агенцията за бежанците изразиха надежда, че базите, които са в сравнително лошо състояние, ще бъдат ремонтирани в следващите седмици.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!