Българите сами да избират как и по колко да плащат за здраве. Това предвиждат новите промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат внесени наесен в парламента.

Ето вариантите, между които можем да избираме:

Преди няколко часа Димитър Кузев претърпява спешна операция на крака. Има допълнителната застраховка – няма да плаща допълнително.

Ако Димитър разчиташе само на пакета на Касата, картинката щеше да е друга.

„При този вид операции се ползват устройства – шейвъри, и те са в листата за заплащане от пациента. Около 300 лева допълнително се плаща”, обясни д-р Христо Мазнейков, завеждащ отделение по ортопедия и травматология. 

Една от обсъжданите промени е да плащаме основния пакет услуги на Касата и при желание да се осигуряваме допълнително или пък да плащаме от джоба си скъпите терапии при нужда. 

Вторият вариант е създаване на конкурентни на Касата фондове. Според Лекарския съюз този модел няма да осигури баланс в системата.

„Когато има много фондове и когато там правилата не са разписани, може да се окаже, че за някои пациенти има солидарност, а за други – не”, поясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. 

От националната пациентска организация твърдят, че и двата модела не са в полза на болния.

„Ако се стигне до там пациента сам да избира пакета си, това означава, че в един момент този пациент може да остане без пакет за някакво друго заболяване”, посочи Андрей Дамянов от организацията. 

И в двата случая не се предвижда вдигане на вноските за здраве.