Промени в бюджета за образование няма да има, това заявиха в предаването „Тази сутрин“ по bTV депутати от управляващото мнозинство. Според опозицията текстовете са приети без дебат, а отношението към българската наука е изключително унизително.

Снимка: bTV

Коментарите им са по повод протеста на БАН – тази сутрин от сградата на Академията бяха спуснати черни знамена заради „ликвидационния“ Бюджет 2018. В него научната организация получава 83 млн. лв.

„В разходната част на бюджета има 4 млрд. лв. повече – коментира Александър Иванов от ГЕРБ. – Опозицията в последно време, за съжаление, изпада в популистки крайности. Когато се дават повече пари, тяхната теза е, че не са реформирани секторите. Ами докато се реформират тези сектори, естествено, че трябва да бъдат отделени повече средства. Това е направено, в образованието са отделени повече 610 млн. лв.“

Снимка: bTV

На въпрос могат ли да бъдат удовлетворени исканията на БАН за повече пари след гласуван вече текст, той каза: „Бюджетът на БАН беше приет снощи след обсъждания и консенсус. Не намирам причина. Естествено, че всеки може да протестира“.

Снимка: bTV

„Никакво обсъждане нямаше вчера и никакъв дебат. Това, което направиха ГЕРБ, е да скрият обсъждането на бюджета от българските граждани – коментира Жельо Бойчев от „БСП за България“. – Бюджетът за образование, вкл. бюджетът на БАН, беше обсъждан някъде около 2 ч. Нямаше нито едно изказване от страна на управляващите от ГЕРБ, така че не знам какъв дебат е станал. Но бяхме свидетели на едно изключително унизително отношение към българската наука. Не знам тези претенции, че слагат човека в центъра на тяхната политика, образованието като приоритет, как кореспондират с това, че те не покриха изискванията на БАН за съществуването ѝ, да не говорим за мотивацията, възнагражденията, материалната база, в която работят тези хора. Въобще отношението на държавата към тях. Как искате да имаме високотехнологична икономика, да имаме иновации?“

Снимка: bTV

„Решението за БАН беше гласувано на безумно заседание, продължило 18 часа, след полунощ, в ранните часове – посочи Нигяр Джафер от ДПС. – Прави са – академичната общност трябва да получава достойно заплащане. За съжаление, нищо почти не може да се промени от тук нататък. Продължаваме да твърдим, че наливането на средства в нереформирани системи ще задълбочи проблемите, дисбалансите в тях, защото, за да направиш нещо, трябва да имаш визия, трябва да знаеш какво искаш да постигнеш – това липсва в бюджета и, за съжаление, голяма част от събитията, които следват, са предрешени“.

Снимка: bTV

Според Александър Сабанов от Обединените патриоти за БАН, „освен петте милиона за заплати, има и 120 млн., които могат да бъдат спечелени по проекти и програми. Така че едното от нещата, които трябва да свършат от БАН, е просто да си впрегнат академичните умове и да участват по програмите, които ще им донесат допълнителни средства за развитие на науката в България. Не може да има промени – това, което е гласувано, това ще бъде в бюджета“.

Вчерашното заседание на депутатите продължи до малко след 3 ч. тази сутрин. Днес работата на парламента започва в 10 ч. и не е ясно кога ще завърши.