Инцидентът на "Струма" върна спомена и за други трагични катастрофи с автобуси през годините.

Преди 17 години на връщане от ученическа екскурзия 12 деца загиват в река Лим. Опечалените семейства повеждат битка за промяна в българското законодателство. Нощните автобусни преходи в ученическите екскурзии са забранени.

"От вчера слушам как всеки си е свършил нещата, всеки е прав за себе си, но кой е отговорен да се стигне до тука.... 30% от пътниците са били деца, защо не сте ги спрели, защо не сте казали, че в България нощно време деца не могат да пътуват. Ако са били през деня, може би нямаше да се случи, коментира Георги Манзаров, Свищов.

В река Лим Георги Манзаров губи сина си Юлиян. След трагедията намира сила и упование във вярата, а днес разчита знаци.

"Нашите деца бяха спасени от едни хора, които бяха мюсюлмани в по-голямата си част. Сега става така, че голяма част от всичките, които бяха в автобуса, са мюсюлмани... И ние спасяваме едни мюсюлмани... Господ иска това да ни каже, че ние на Балканите нямаме мюсюлмани, нямаме християни, няма какво да делим, че преди всичко сме хора“, казва Манзаров.

И близките на жертвите от катастрофата край Своге се връщат към спомена за трагедията. Паметна плоча край пътя с имената на 20-те жертви, всички от село Световрачене, напомня за трагедията. Сред загиналите е 57-годишният Григор Григоров. Съпругата му – със сериозни наранявания -  оцелява по чудо.

"Настана едно търкаляне в рейса, пищявица, всеки един си дава сметка, че в тоя миг край, дотам е“, спомня си Стефка Григорова.

„В „Пирогов“ казаха: Не е имало такова клане като това, както сега пожарът.  Може ли да не плачеш, може ли да си не спомняш мъките“, споделя Иванка Миткова, майка на загинал край Своге

След инцидента последваха оставки, а участъкът е преасфалтиран и подсилен с мантинели. Но делото още не е приключило. Обвиняеми са шофьорът и представители на фирмите, отговорни за предишния ремонт на пътя.