Проливните дъждове и бурни вълни причиниха големи щети на Централния плаж и плаж „Харманите“ в Созопол.

На Централния плаж по-голямата част от пясъка е отнесен в морето, а подпорната преградна стена, разделяща ивицата от морската градина, е срината до основи.

"Положението е много тежко, бих казал дори критично. Необходими са спешни мерки за запазване на пясъка, който е останал и за възстановяване на огромните количества, отнети от морето. Първоначалните анализи сочат, че са необходими солидни и непредвидени инвестиции, които ние сме принудени да осигурим в тежка ситуация на криза и след един слаб туристически сезон. Вторият проблем е, че имаме нужда от съдействието на институциите, без чието разрешение не можем да предприемем възстановителни мерки", заяви Кирил Спасов, управител на концесиониращата компания.

Той е изпратил писма до министъра на туризма, РИОСВ, Басейнова дирекция и кмета на Созопол с искане те да дадат становище с какви мерки и по какъв начин следва да се възстанови целостта на плажовете.

Съседният плаж „Харманите“ е още по-увреден. Там са нанесени допълнителни щети от отводнителните канали на Созопол, които са заустени направо на пясъка и водите, които се изливат от тях са накъсали на парчета ивицата.

От фирмата концесионер са изпратили писмо до отговорните институции, в което настояват за спешни мерки, с които дъждовната канализация на Созопол да не се излива на морския плаж, както и да се провери дали има неправомерно заустване на битови отпадни води от околните сгради в дъждовната канализация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!