Действията на вътрешния министър Бойко Рашков са политически, уронват престижа на съдебната власт и водят до противопоставяне на институциите. Това обяви Сийка Милева – говорител на главния прокурор, по време на кратко изявление за медиите в Съдебната палата. Повод за думите ѝ стана сигналът на Рашков срещу обвинител №1 Иван Гешев, който първо беше внесен в следствието, а след това НСлС го прехвърли на спецпрокуратурата.

Милева отбеляза, че доцент по право като Бойко Рашков би следвало да знае, че разследването на магистрати е от компетенцията на Софийската градска прокуратура или на Специализираната прокуратура в зависимост от твърдените факти и обстоятелства.

„Отново сме свидетели на поредния политически акт без каквато и да било правна аргументация, който цели да урони престижа на съдебната власт. Европейските ценности като върховенството на правото и разделението на властите не се зачитат от представителите на изпълнителната власт“, заяви още тя.

По думите ѝ ако сигналът съдържа фактите, които ВСС обсъди преди да определи като недопустимо искането за освобождаването на Иван Гешев, то те са „доказани като правно несъстоятелни“.

„Единственият резултат е противопоставяне на институциите и уронване на авторитета на прокуратурата“, подчерта говорителката на Иван Гешев, като в края на изявлението си отбеляза, че „цената ще бъде платена от българските граждани“.