Под наблюдението на Районна прокуратура в Благоевград се води разследване на случая с пострадалото от изгаряния 4-годишно момче в града.

Случилото се се разглежда като извършено престъпление от Наказателния кодекс – причиняване на средна телесна повреда на малолетно дете.

В 16,30 ч. вчера в районното управление на МВР в е постъпил сигнал от Центъра за спешна медицинска помощ в града за 4-годишно дете с множество изгаряния по тялото.

Установеното местопроизшествие на ул. „Липа“ в гр. Благоевград е посетено от дежурна оперативна група. Констатирано е, че в имота има новоизграждаща се пристройка към сграда – къща.

Именно там пострадалото момче заедно с 7-годишния си брат си е запалил огън, като са използвали запалка и намиращите се наоколо отпадъци, посочват от Апелативната прокуратура в София.

Малолетният се е спънал и е паднал в огъня по гръб. Брат му се изплашил и извикал майка им, която по това време се е намирала в къщата.

Пострадалото дете е транспортирано за оказване на медицинска помощ до МБАЛ – Благоевград. При прегледа е установено, че то е с около 40-50 % изгаряния по тялото.

Това е наложило спешното му настаняване в детско реанимационно отделение в „Пирогов“. Състоянието на детето остава тежко, а получените при инцидента изгаряния създават опасност за живота му.

Действията по разследването продължават и към този момент. Установена е стопена пластмасова бутилка със специфична миризма на запалителна течност, намерени са и изгорелите дрехи на детето.

Незабавно е уведомен орган за закрила на детето на местно ниво - дирекция „Социално подпомагане“, отдел „Закрила на детето“ гр. Благоевград.

Днес предстои провеждане на действия с оглед прилагане на координационен механизъм за защита на дете в риск по смисъла на законови регламенти.

Проверява се и версията за оставянето на малолетното дете без надзор и достатъчно грижа от страна на родителя, което е създало опасност за неговия живот.