Над 70 сигнала срещу главния прокурор са проверявани от различни институции в държавата, съобщават от държавното обвинение.

Те са за периода от 2018 г. до настоящия момент. Сигналите са срещу Иван Гешев в качеството му на прокурор, административен ръководител на Специализирана прокуратура, заместник главен прокурор и главен прокурор на България.

Сигналите са с твърдения за извършени от него нарушения и/или престъпления. “Те са подадени от граждани, адвокати, граждански сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации. Отделно от това Прокуратурата на България многократно се е самосезирала и по публикации в средствата за масова информация с цел да се проверят изнесени данни за евентуално извършени от главния прокурор нарушения или престъпления”, уточняват от държавното обвинение.

От там уточняват, че сигналите, депозирани в прокуратурата, своевременно са изпращани по компетентност на Специализираната прокуратура, а след закриването ѝ с решение на Народното събрание.

“По сигналите наблюдаващите прокурори своевременно са възложили извършването на проверки на органите на Главна дирекция „Национална полиция“, ГДБОП, КПКОНПИ и др.

Ежегодно сигнали срещу Иван Гешев са подавани и/или препращани до Върховния административен съд, Софийски районен съд, Софийски градски съд, Инспектората към ВСС, Инспектората към ВКП, КПКОНПИ, Комисията за защита от дискриминация, Комисията за професионална етика и превенция на корупцията във ВСС”, допълват от прокуратурата.

Те уточняват, че във ВСС са внесени и предложения от министри на правосъдието и от членове на ВСС с искане за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор, основанията за които са разисквани публично и са достояние на обществеността.

Предложенията на служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов и на следващия правосъден министър Надежда Йорданова бяха отхвърлени от Пленума на ВСС, категорични са те.

Според прокуратурата съгласно действащото законодателство не е имало и няма пречка да се води независимо разследване срещу главния прокурор.

“Във връзка с постъпилите сигнали и образуваните преписки Иван Гешев е давал многократно обяснения пред прокурор, ДАНС и КПКОНПИ. В хода на извършвани проверки съобразно компетентността си прокурорите са се произнасяли по същество, както се процедира по всички останали преписки срещу български граждани. Стандартът е един и същ, независимо от служебното положение на лицето, срещу което е насочен сигналът”, добавят от прокуратурата.

От държавното обвинение посочват, че внушенията за това, че главният прокурор е безконтролен, безотчетен и всевластен, не отговарят на истината при положение, защото той многократно се отчита.

“Вече трета година народните представители не изпълняват конституционното си задължение да изслушат доклада на главния прокурор за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата и на разследващите органи. За последно народните представилите са инициирали изслушване на отчетите на главния прокурор, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд през 2020 г. В същото време обаче Иван Гешев е изслушван пред парламентарни комисии, което доказва, че механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор съществува”, смятат от прокуратурата.

“Видно от посочената статистическа информация за сигналите и извършените по тях проверки, твърденията, че главният прокурор е недосегаем е политическа теза, която е фактически и правно неоснователна, руши авторитета на прокуратурата и създава у обществото недоверие към държавните институции”, посочват от държавното обвинение.