Специализираната прокуратура предаде на съд братята Атанас и Пламен Бобокови по разследването за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

Сред обвинените е бившият зам.-министър Красимир Живков, както и още трима души с инициали Н.М., В.К. и И.Хр.

Атанас Бобоков и Живков отиват на съд за това, че са ръководили организирана престъпна група, чрез която в период от около пет години, с користна цел извършили престъпление по служба, издали лъжливи документи, управлявали отпадъци не по установения ред, което създало опасност за живота или здравето, като това дори се случвало и в чужбина.

Бобоков отива на съд и за скрити данъци в особено големи размери, а Живков – за престъпление против народното здраве и околната среда.

Друга част от обвинените ще отговарят за документни нарушения.

В рамките на разследването по делото имаше редица огледи в София, Червен бряг, с. Рупци и Лом, при които бяха установени 16 756 тона отпадъци, сред които 7756 тона опасни. Част от намерените опасни отпадъци бяха заровени на различни нерегламентирани места в страната.

Внесените в съда материали по делото са 546 тома. Приложени са и събраните в хода на разследването веществени доказателства, които също са в значителен обем, информират от прокуратурата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!