Прокуратурата влиза в седем болници в страната, включитено и в „Пирогов”. Ще се събират доказателства за източване на държавни и общински лечебни заведения.

На прицел са университетската болница в Бургас, Русе, Велико Търново, Кърджали, Благоевград, Попово и „Пирогов”, където проверяващите ще разследват безстопанственост.

Схемата е договори с частни лечебни заведения със същата дейност, разположени на територията на държавната или общинска болница, за наем на апаратура или за съвместна работа. Според прокуратурата всички тези лечебни заведения са доведени до ръба на фалита.

Проверките са от 2010 г. до настоящия момент, а техен обект са 300 договора в 24 лечебни заведения.

Снимка: btvnovinite.bg

Прокуратурата е преценила, че на този етап има достатъчно данни, за да започне разследване в 7 от тях.

„Схемата е позната, за съжаление, и на нас. Както във ВМА тогава установихме, че в една болница съществува мегаболница, която е частна и чрез нея се източва на практика държавната болница”, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Приоритетно Софийската градска прокуратура ще проверява „Пирогов”. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че най-голямата болница за спешна помощ в България няма да изпадне във фалит. Още следващата седмица обаче започва оздравяване на „Пирогов” чрез съкращаване на ненужен според Ананиев управленски персонал.

„Не го приемайте като съкращаване на началници, а като оптимизиране на отделенията – означава по-малко административни разходи и повече разходи за лечение на хората”, обясни здравният министър.

От „Пирогов” отричат да имат частна структура на територията си и твърдят, че прокуратурата не ги е търсила досега.

Говорителят на лечебното заведение Мария Пойразова уточни, че ако има предстояща проверка, независимо от кой държавен орган бъде тя, от лечебното заведение ще окажат пълно съдействие. Не ме притеснява проверка, каза за БТА директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Бившият заместник-директор на лечебното заведение д-р Стоян Сопотенски не знае какъв е поводът за проверката. „Пирогов” обаче ползва частен ядрено-магнитен резонанс. „Той си съществува от много години и мисля, че болницата си има договор с фирмата”, заяви д-р Сопотенски.

Друга проверявана болница е бургаската. За пациентите единственото различно звено в държавната болница е частен кардиоцентър. „Мисля, че в общинската не правят кардиологични операции”, заяви Красимир Атанасов, близък на пациент.

Според ръководствата и на двете лечебни заведения престъпление няма. Частният център се занимава с инвазивна кардиология и кардиохирургия, а в държавната болница има само отделение по кардиология.    

„Тази болница работи по договор с УМБАЛ – Бургас, плаща си наемите, ние сме в добри отношения и тя не дублира някаква наша дейност”, коментира д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ – Бургас.

Ръководството на русенската болница също твърди, че спазва закона, но от там признават, че преди е имало такава практика. „Частната болница напусна територията със съдебни дела, които след поемане на ръководството установихме, че са в нарушение със закона”, заяви д-р Иван Стоянов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Канев” – Русе.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подчерта, че няма болници, застрашени от фалит.

Всички 7 независими разследвания ще се водят от Софийската градска прокуратура. Целта е да се гарантира безпристрастност и да се предотврати лични контакти на местно ниво да влияят на проверката.

В хода на разследването ще се събират доказателства и за други престъпления, ако има такива.