В Софийска градска прокуратура (СГП) са получени документи на 28 август 2023 г. от Министерство на вътрешните работи на Обединените арабски емирства (ОАЕ) чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР, които се отнасят за международно издирване на български гражданин с инициали В. Б., обвиняем по досъдебни производства в СГП, съобщават от държавното обвинение.

“В документите е посочено, че компетентните власти на ОАЕ са решили да екстрадират българския гражданин с директен полет от Дубай до София. Допълнително е посочено, че полетът е на 25 август 2023 г., като самолетът каца на летището в гр. София в 15:15 часа”, посочват те.

До настоящия момент СГП не е получила съдебен акт на компетентните власти на ОАЕ относно решението за екстрадиция, уточняват от прокуратурата.

Прилагат се следните сканирани документи, които са получени в СГП в следобедни часове на 28 август 2023 г. - Писмо от Министерство на вътрешните работи на ОАЕ на английски език от дата 23 август; Превод на български език на писмо от Министерство на вътрешните работи на ОАЕ от дата 23 август; Писмо от ДМОС-МВР от дата 28 август.