Прокуратурата в Добрич започна разследване срещу водното дружество. Причината - изградено е съоръжение за използване на вода от река Батовска в нарушение на Закона за водите.

Снимка: bTV

Хората са притеснени, че водата от реката може да е стигнала и до чешмите им.

Преди около две седмици мъж, пожелал да остане анонимен, получава  сигнал, че на река Батовска е изграден малък бент и е заустена тръба.

Снимка: bTV

"Пусната е тръба, която свързва резервоар, който се намира на територията на помпената станция. С тази тръба вода, която е външна, с една цедка, сложена накрая на тръбата и я вкарват в този резервоар. Той е част от съоръженията на помпената станция, които снабдяват град Добрич и околните села с питейна вода”, каза пред bTV мъжът.

Снимка: bTV

По-голямата част от тръбата е била над земята. Сега обаче тръба не се вижда, а само единият й край, който е затворен с пластмасова бутилка. Според  анонимният мъж това е станало, след като е подал сигнал до ДАНС.

"По наша информация това го е направило ВиК и лично е присъствал  даже в един от дните управителят."

Мъжът се притеснява, че водата е стигнала през помпената станция и до чешмите на хората от седем села и на квартал в Добрич. Според шефа на водното дружество обаче водата от реката е използвана за противопожарни нужди.

Снимка: bTV

"Тази тръба няма нищо общо с водоснабдяването на селата или където и да е, да е влязла в мрежата на ВиК. Няма никаква тръба, която да води вода от нерегламентиран водоизточниик, която да е влязла по някакъв начин в помпената станция и оттам да е стигнала до насeлението”, бе категоричен управителят на ВиК-Добрич Тодор Гигински.

От РЗИ-Добрич казаха за bTV, че от началото на годината сa взети пет проби от населените места, които се захранват от помпената станция. Отклонения не са установени. Взети и са нови проби, чиито резултати ще са готови до края на седмицата.