Прокуратурата в Бургас даде на съд Наредбата за шума в Несебър. Общината, част от която e и Слънчев бряг, неправомерно е увеличила забраната за жива музика с един час, до полунощ.

В същото време хотелиери поискаха спешна среща с премиера за решаване на проблемите в курорта.

Шумът от големите дискотеки в Слънчев бряг стига на километри до хотелите и домовете на хората в Несебър, които от години се оплакват, че не могат да спят. Когато вятърът обърне посоката си, се чува в Свети Влас. Досега обаче от жалбите на местните хора и на бизнеса полза не е имало.     

Четвърти август, 4 ч. сутринта. Будни собственици на апартаменти в Слънчев бряг отчитат с телефон децибелите под прозорците им.     

"Абсолютна какафония... от другата дискотека започва от баса им цялата къща вибрира, това е до 7 сутринта". Никой не спи, цялата сграда не спи. И дори да викнем полиция, идват, след 15 минути пак е същият шум", казва един от собствениците.

Не спят и в Несебър, особено през уикендите.

Хотелиерите в Несебър казват, че многократно са информирали общината, но „тъй като това е плажна ивица и е държавна собственост, нищо не зависи от общината и всичко се решава в София". 

Случва се и туристите да си тръгват, след като чуят шума.

Наша проверка в началото на лятото показа, че общината трудно се справя с нарушителите, въпреки че им е дала час толеранс за нощен шум.

Един общински служител заедно с полицаи могат да обиколят до 3-4 заведения на нощ, каза Димитър Иванов от контролния блок на община Несебър.

Днес прокуратурата даде на съд Наредбата за шума, приета преди пет години. 

От общината в Несебър отказаха коментар, а кметът е в отпуск.

Съюзът на собствениците в Слънчев бряг се събра на среща заради засилените проверки. Хотелиерите решиха, че ги подкрепят, но да не бъдат извършвани така, че да се смущават туристите и поискаха да бъде въведено фиксирано работно време на дискотеките в курорта.