Окръжната прокуратура в Благоевград разследва схема за получаване на кредити в големи размери чрез представяне на неверни сведения и пране на пари.

От февруари 2018 г. до юли 2022 г. в Благоевград и други населени места от областта били получени кредити в големи размери от банки и небанкови финансови институции чрез представяне на неверни сведения, съобщават от прокуратурата.

За целта са набирани голям брой малоимотни лица предимно от село Микрево, община Струмяни, и са назначавани фиктивно за определен период на постоянни трудови договори с високи възнаграждения. По този начин се създавала привидна материална обезпеченост за кандидатстване за отпускане на кредити, допълват от обвинението. 

Мнимите служители били умишлено склонявани и подпомагани чрез съвети, разяснения и набавяне на необходимите документи за получаване на кредити. От участието в схемата те получавали една втора от сумата на усвоените кредити, които варирали между 15 и 80 000 лева.

След получаването на парите погасителните вноски по кредитите не се внасяли и те ставали необслужваеми, което водело до влошаване на капиталовата адекватност на съответната банка.

Общият размер на получените суми в резултат на измамната схема е около 972 000 лева.

Мъж на 47 години е обвинен за подбуждане и умишлено улесняване на кредитоискатели за получаване на парични средства от финансовите институции чрез представяне на неверни сведения. В резултат на измамната схема той е получил около 486 000 лева, за които знаел, че са придобити чрез престъпление.

Задържан е за срок до 72 часа. Предстои съдът да се произнесе по внесеното от прокуратурата искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.