„УниКредит Булбанк“ не е уведомявала финансовото разузнаване за тегленията на каса на големи суми от обвиняемия хазартен бос Васил Божков, съобщиха от държавното обвинение. Това е резултатът от проверка, която спецпрокуратурата е възложила на ДАНС.

Според Закона за мерките срещу изпирането на пари, за всяко плащане над 30 000 лв. банката следва да уведоми властите.

Божков сам публикува банкови документи, от които се виждат тегления понякога даже на милиони левове от обслужващата го банка, като твърдението му е, че парите са били предназначени за премиера Бойко Борисов. Министър-председателят отрича да е получавал подобни суми.

„В хода на проверката категорично е установено, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр, обвиняемия В. Божков, в последствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него в офис на ул. „Московска“ 43 в столицата“, пишат от прокуратурата.

По досъдебното производство са изпратени молби за правна помощ и Европейски заповеди за разследване в други държави от ЕС.

У нас е имало разпити и на високо управленско ниво: "По настоящото досъдебно производство в качеството на свидетели са разпитани Менда Стоянова – народен представител, председател на Комисията по бюджет и финанси, Владислав Горанов – министър на финансите (два пъти), както и Бойко Борисов – министър-председател."

Междувременно продължава описването и изземването на артефактите от сградата на „Нове Интернал“ на столичната ул. „Московска“. До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3610 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Очаква се прогнозният им брой да надхвърли 10 000 – макар че регистрираните от Божков антики са едва 212.

„Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка, независимо дали същите са посочени под формата на комикси в социалните мрежи или по друг начин“, отбелязват от прокуратурата.