Главният прокурор Сотир Цацаров отрече да е упражнявал натиск върху директора на „Овергаз” и издател Сашо Дончев.

Твърденията, че е заплашван от главния прокурор заради подкрепата му към партия „Да, България” и критики чрез вестник „Сега” и телевизия Би Ай Ти, Дончев огласи по време на работен обяд на Дамския бизнес форум. Запис от срещата беше качен в „Ютюб” две седмици по-късно.

„Аз бях поканен на среща с главния прокурор преди две седмици, за да ми каже, че моето поведение започва да става нетърпимо за него. След като тази институция си позволява да ме заплашва, вие разбирате ли в какво общество живеем?”, казва Дончев на срещата.

„Твърденията за упражнен натиск по отношение на г-н Дончев са неверни и спекулативни. Никога и по никакъв начин главният прокурор не е отправял лични или институционални заплахи към г-н Дончев”, пише в свое прессъобщение прокуратурата.

Главният прокурор уточнява, че срещата между двамата е била по инициатива на Дончев в качеството му на председател на работодателска организация.

На срещата, според Цацаров, било отправено искане да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори по текуща проверка на дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ.

Такава намеса е била категорично отказана, посочват от прокуратурата.

„Главният прокурор подчертава, че ще проявява и занапред нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес”, пише още в съобщението.

Накрая се посочва, че главният прокурор уважава свободата на словото и неприкосновеното право на медиите да критикуват и обсъждат всяка публична личност, но счита, че има граници на личностното и човешко достойнство.

От изявлението обаче не става ясно дали е образувано разследване срещу Дончев, както и къде е била срещата между него и главния прокурор.

От „Да, България” поискаха Висшият съдебен съвет и парламентът да разследват обвиненията и обявиха, че Дончев не е ги е подкрепял. Според тях не може да се вярва на нито една от двете версии.

„Затова „Да, България” призовава главния прокурор да се оттегли, защото е конституционно и практически доказано, че когато става дума за неговите действия, няма кой да го провери”, заяви лидерът на „Да, България” Христо Иванов.

Според партията от прокуратурата ще трябва да проверят този казус заедно с европейски прокурори.