Прокуратурата започва разследване срещу Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа, за укриването на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Това съобщи говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова.

Бизнес семейството беше задържано в къщата на Семерджиев край Барселона след шест месеца издирване. Специализираната прокуратура ще изпрати в Испания молбата за екстрадицията на Арабаджиеви.

При акцията на испанската полиция домакинът на семейството – Георги Семерджиев, беше задържан заедно с тях. Той е издирван от швейцарските власти, но те са се отказали от ареста му и Семерджиев е освободен, казаха от българската прокуратура. Сега тя започва разследване срещу него за това, че е укривал Арабаджиеви.

Георги Семерджиев е кумувал на сватбата на дъщеря им Алекс, според разпространени в медиите снимки.

Младоженецът е Стайко Стайков, който заедно с баща си, алкохолният бос Миньо Стайков, също е с обвинения от специализираната прокуратура.

До края на днешния ден специализираната прокуратура ще изпрати в Испания молбата за екстрадицията на Арабаджиеви. Според европейското законодателство двамата трябва да се изправят пред две инстанции на испанския съд, който да вземе решение за екстрадирането им. Ако Арабаджиеви не оспорят решението, може да бъдат върнати дори след две седмици.

„В ЕС по-бързо се случват нещата. Знаете, случаят с Баневи – за около 2 седмици бяха екстрадирани. След като минат през необходимите процедури те ще бъдат докарани в страната”, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов в Бургас.

Втората възможност е съпрузите да пожелаят да бъдат съдени в Испания.

„Може и да не се върнат, ако те успеят да докажат, че са преследвани по политически причини, може и да не ни ги върне Испания”, каза Тихомир Стойчев.

Засега няма информация дали български адвокат ще защитава Арабаджиеви в Испания или не.

Наш екип пътува към Барселона, за да проследи мерките за неотклонение на семейство Арабаджиеви и да ви покаже къщата, в която се подозира, че са се укривали.