Шофьорът, прегазил двамата полицаи в Бургас е пълнолетен, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг. 

Сирецът Омар Абдан е роден през 2004 г., а не през 2007 г., както твърдеше, добави Милева. 

Двама полицаи загубиха живота си в края на август след преследване и в опит да спрат автобус с нелегални мигранти да влезе в Бургас.

Тогава Омар Абдан не се подчини на органите на реда и помете полицейския екип на кръговото кръстовище "Трапезица" в града. 

След доказване на възрастта на Омар Мохамад Али Абдан обвиненията към него ще бъдат преквалифицирани.

"Информацията за възрастта на сириеца е потвърдена и от назначената по делото тройна медицинска експертиза, по която работеха едни от най-добрите вещи лица, а по метода на образната диагностика беше установено, че с най-висока вероятност възрастта на обвиняемия съвпада с тази, която получихме от официалните документи - над 18-годишна възраст", обясни тя. 

Милева напомни, че непълнолетните лица за деянието, за което е повдигнато обвинение на сириеца, се предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода, а за пълнолетните лица то е от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 15 до 20 години затвор или доживотна присъда. 

Пред bTV служебният адвокат на Омар заяви, че той категорично твърди, че е на не повече от 15 години. След доказване на възрастта му, обвиненията към него трябва да бъдат преквалифицирани.