Прокуратурата се отказа да протестира решението на съда да освободи с най-леката марка за неотклонение – „Подписка“, Димитър Йовчев – мъжа, който блъсна и уби дете в ромската махала на пловдивското село Първенец.

На 22 декември 56-годишният мъж излезе на свобода, след като съдът счете, че прокуратурата не е събрала доказателства по изискуемия процесуален ред.

Първоначално беше обявено, че обжалването ще бъде внесено в съда днес. Тази сутрин обаче стана ясно, че Прокуратурата се е отказала да иска задържането му под стража и изцяло се съгласява с мотивите на съда – че Йовчев е с чисто криминално минало, не е осъждан, престъплението е неумишлено и няма опасност да се укрие или да извърши ново престъпление.

Йовчев е с отнета шофьорска книжка и забрана да напуска страната.

Именно пускането ми на свобода обаче предизвика гнева на хората от ромската махала в Първенец и те се вдигнаха на протест днес. Хората искат мъжът да е задържан до делото, да получи присъда доживотен затвор и в селото да има тротоари, пешеходни пътеки и легнали полицаи. В противен случай заплашиха да спрат децата си от училище и да затварят пътища.

Вижте повече във видеото: