Прокуратурата в Пазарджик разследва инцидента в пазарджишкото село Драгор. Двама души пострадаха тежко и са в болница с опасност за живота след аварията в завод за алуминиеви отливки.

Според информация от прокуратурата, аварията е възникнала в машина за топене на метал, като двама от служителите на фирмата, занимаващи се с поддръжката, се опитали да я отстранят.

Касаело се е за дефектирал клапан с хидравлично масло под налягане. След два неуспешни опита да премахнат неизправността, клапанът изпуснал хидравлично масло във вана с разтопен метал, който започнал да се разпръсква наоколо.

Двамата служители са получили изгаряния. Състоянието на пострадалите е тежко, има опасност за живота и на двамата. 57-годишният мъж е с 98% изгаряния, претърпял е операция. Вторият пострадал, 37-годишен мъж, е с 20% шокови изгоряния, за него следващите денонощия ще са критични.

Очевидци на пожара твърдят, че не е имало взрив, а просто изведнъж над един от цеховете започнал да се стелe гъст черен пушек.

Злополуката е възникнала при работа с машина, обясниха от полицията. Явно при висока температура се е запалило масло и от там е възникнал пожарът, обясни Мирослав Стоянов, говорител на полицията в Пазарджик.

Ранените работници са  транспортирани в университетската болница в Пловдив в шоково състояние. Пострадалите са приети в Клиниката по изгаряния,в тежко състояние,с  изгаряния от трета степен. 

Според хора от Драгор наскоро в предприятието е имало и друг инцидент, при което работник е  получил тежки изгаряния по крака.

Предприятието до момента не е санкционирано от инспекцията по труда.