Прокуратурата разследва случай в дома за възрастни хора в Драгалевци. Преди дни близки на възрастен човек настанен там подадоха сигнал срещу персонала за извършено насилие. Версията на ръководството на дома е коренно различна.

Снимка: btvnovinite.bg

Мъжът е настанен на 1 октомври и след дълги неуспешни опити на семейството да установи контакт с него, решават да го приберат обратно. По тялото му обаче констатират огромни рани, охлузвания и кръвоизливи.

„Беше ни ограничен достъп до връзка с тях по личния им телефон“, казва Албена Ковачева.

Снимка: btvnovinite.bg

Медицинско решение констатира раните по тялото. Заключението на съдебния медик е, че травматичните увреждания са получени от удари с твърди, тъпи предмети.

Снимка: btvnovinite.bg

От дома обаче категорично отричат обвинението. Предоставиха видеозаписи от камерите, на които се вижда, че друг потребител на дома влиза в конфликт с потърпевшия и се стига до побой.

Снимка: btvnovinite.bg

„Говори непрекъснато, което изнервя допълнително другите потребители в дома и се е стигнало до една саморазправа между потребител и дядото, който така го е напсувал и говорил неприлични неща“, казва Анжела Димитрова, управител на дома за възрастни.

Снимка: btvnovinite.bg
Според близки на пострадалия мъж случаят не е изолиран. След публикация за инцидента в социалните мрежи, към неговата внучка са изпратени още редица сигнали за насилие в дома. След като се самосезира и провери Агенцията за качество на социалните услуги установи, че психично болни и здрави възрастни са настанени на едно и също място. А това е нарушение. Затова Агенцията наложи акт за  3 000 лева.