Прокуратурата разследва и санирането на сградата на общинската болница в Дупница. След като в разказвахме за нейния ръководител Росен Тимчев, който я оглавява без нужните изисквания, за продажбата на апаратите за хемодиализа – това е третата част от разследването на Мария Ванкова

Общината получава безвъзмездно 270 хил. лв. по европейска програма, с които газифицира болницата. За да не се наложи да връща парите, тя е длъжна и да санира сградата.

През 2016 г. общината  възлага обществена поръчка за „строително-монтажни работи за въвеждане на енергоспестяващи мерки” в болницата.

Явява се един кандидат, който я печели – „Алмина консулт”, собственост на Лъчезар Борисов. Той е бивш областен управител на Враца и заместник-министър в управлението на Сергей Станишев. Твърди, че търгът не е нагласен за него.

Снимка: bTV

Подписан е договор с гарантиран резултат, който задължава общината, на базата на направените икономии на енергия, да изплаща инвестицията с месечни вноски в продължение на пет години.

Настоящото ръководство на болницата с изненада разбира, че тя, а не общината, ще изплаща инвестицията: сключен е договор, който задължава лечебното заведение да възстанови парите на местния бюджет.

„Нямаше го, ние трябваше да го издирваме от общината, тъй като такъв договор в болницата нямаше (…) Някъде е изчезнал”, разказва доц. Димитър Недин, и.д. управител на МБАЛ „Свети Иван Рилски”.

Снимка: bTV

Договорът е сключен в края на ноември 2016 г. от тогавашния управител на болницата Росен Тимчев, при това – дни преди да му изтече мандатът.

Тимчев отбелязва, че това било „изискване по програмата”. „Не мога да кажа натиск, просто се бързаше с цел да се гонят срокове”, добавя той.

От 2014 г. сградата на болницата е актив на общината.

С решение на Общинския съвет разходите по санирането трябва да се предвидят в програмата за капиталови разходи.

Налага се обаче болницата да върне на общината разходите – защото така е гласувано решението на общинския съвет.

Болницата вече е получила няколко фактури, по които дължи суми на общината. В същото време местната управа обезпечава заем за 1 млн. лв., с който да спасява лечебното заведение.

Вижте и видеото: