Прокуратурата започна проверка след репортаж на bTV за незаконна сеч на Витоша.

Вчера в новините ви разказахме за 350 изсечени дървета в природния парк. Природозащитници подозират, че мащабите са много по-големи, а следите се прикриват.

В южните части на природен парк "Витоша", над село Чуйпетльово, се намира една от малкото оцелели гори с вековни дървета.

Сеч е разрешена на фирма „ВИВА - ЛЕС – 02” ООД. Имат право да режат само дърветата, белязани с оранжева марка от горското. Преди един месец горските установяват, че са отсечени незаконно 349 дървета. От документите е видно, че фирмата е успяла да добие планираните 610 кубика от двойно по-малка площ спрямо разрешената.

От Търговския регистър става ясно, че управители и съдружници на „ВИВА - ЛЕС – 02” ООД са Анатолий Михов и Анелия Михова.

„Съобразявал съм се с маркирането”, категоричен е Михов.

Според горското фирмата е отсякла точно толкова, колкото има право, но 20% от дървесината е немаркирана, т.е. незаконно отсечена. Днес държавното предприятие публикува съобщение, в което се посочва, че документацията по нарушенията се подготвя и ще бъде предадена на компетентните органи.