Софийската районна прокуратура се е самосезирала по случая с отправената заплаха срещу разследващия журналист на bird.bg Атанас Чобанов.

От държавното обвинение посочват, че ще се извърши проверка по казуса, а Чобанов ще бъде разпитан пред прокурор.

„В хода на проверката са изпратени писма до МВР, ГДБОП-МВР, ГДНП, СДВР, ДАР, ДАНС и до Служба „Военно разузнаване“ с питане дали имат информация за отправена заплаха спрямо А.Ч. и ако имат такава, какви мерки са предприети за защитата на журналиста“, уточниха от държавното обвинение.

Вчера журналистът написа в социалните мрежи, че на 7 януари е получил сигнал от чуждо правителство за заплаха срещу живота му и е информирал българските служби, от които няколко дни не е последвала реакция.

„Не очаквам от нашите служби да ме защитават. Очаквам да нападнат лошите и утре да има арести. Информирал съм ги кои са. Това е най-добрата защита. А и май точно това им е работата, не ли?“, пише Чобанов.

Днес реакция последва и от ДПС. От пресцентъра на партията съобщиха, че Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски ще сезират ДАНС с искане да провери твърденията на Чобанов.

„Въпреки че както журналистът Чобанов, така и сайтовете „Биволь“ и „Бърд.бг“ неведнъж са разпространявали манипулации и тенденциозни внушения по адрес на ДПС и на депутати от партията (…), от ДПС считаме, че свободата на словото и неприкосновеността на журналистите при упражняването на тяхната професия са от първостепенно значение“, пише в становището на партията.

Чобанов отговори на ДПС: „Сезирането на ДАНС от мафиотската организация под прикритие на политическа партия ДПС е доказателство, че поръчката срещу мен идва от първия ред в парламента.“

На профила му във "Фейсбук" последва и коментар за реакцията на Софийската районна прокуратура:

От МВР съобщиха, че също работят по изясняване на случая. 

Пред bTV Чобанов коментира: „Обикновено заплаха от този тип идва в хода на разследване, преди да бъде публикувано. Последното разследване, върху което работехме беше за фирми и лица, свързани с олигарха Делян Пеевски, който е под санкциите на „Магнитски“. Плащат на лобисти в САЩ, за да ги представляват. Конкретният лобист – Тони Подеста, който е влиятелен демократ, установихме, че не е декларирал част от договорите си с български контрагенти“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!