Прокуратурата се сезира по случая с лютеницата, в която беше открито веществото олеамид, за което се появиха твърдения, че има наркотично действие. Неин производител е компанията  „Идеал продукт" от Перущица.

Изследване на асоциация „Активни потребители” , извършено в независима лаборатория, засече в продукта „Класик лютеница”, разфасовка от 550 гр., именно олеамид.

Според токсиколога от ВМА Силвия Стойкова олеамидът не е в класацията на наркотичните вещества и то всъщност е широко разпространено около нас. Има го например в храни, които съдържат растителна мазнина, посочи токсикологът.  

Според председателят на асоциация „Активни потребители” най-вероятно става дума за замърсяване в хода на самото производство, например веществото да е попаднало в продукта от дадена машина, от някакъв вид смазка.

Прокуратурата е разпоредила съвместна проверка на МВР и българската асоциация за безопасност на храните (БАБХ), която трябва да стане готова за три дни.

Проверката е за евентуално извършено престъпление по чл. 350, ал. 1 от НК – изготвяне на храни за общо ползване по такъв начин, че в тях попадат опасни за здравето вещества.