Прокуратурата проверява как са изчезнали 395 хиляди заем от КТБ за Гигинския манастир. Проверката е образувана миналия месец и е по сигнал за фалшифициран документ. Договорът за ремонт на манастира по европроект за 792 000 лева е сключен с Фонд „Земеделие” през март 2013 година от стария игумен – Евгений.

Банката КТБ осигурява банковата гаранция от 395 000 лева.

„През 2014 г., за да се довършат ремонтно-възстановителните дейности, манастирът решава да сключи договор за банков кредит отново с КТБ. Сумата, която сключват, е 395 000 лв. Този кредит е следвало да бъде върнат с плащането втория транш на Държавен фонд „Земеделие”, обясни адвокат Владислав Емирски.

Парите от фонда, вместо в КТБ, попадат в друга банка, защото манастирът е сключил анекс към договора с друга банкова сметка.

bTV разполага с молбата и анекса към договора с Фонд „Земеделие”.

„Никанор е писал молба от мое име и ме е подписал, и е теглил тези пари без да има такова право”, заяви архимандрит Евгений.

Днес телефонът на отец Никанор беше изключен. Вчера пред bTV той разказа, че парите са взети като кредит от КТБ без обезпечение, а строителите като ги получили, обявили несъстоятелност без да построят нищо.

"Като цяло нямаме морален проблем, защото от тези пари ги няма тук, в този манастир", каза вчера за bTV игуменът на Гигинския манастир отец Никанор.

Софийската градска прокуратура проверява кой точно е сменил банковата сметка на манастира, в която са постъпили парите от Фонд "Земеделие". Кой обаче ще върне парите?

„Би трябвало да ги върне този, който ги е взел", заяви архимандрит Евгений.

„Манастирът има няколко търговски предприятия, недвижими имоти така, че изпълнението би могло да бъде насочено срещу тях”, допълни адвокат Владислав Емирски.

Не е ясно как и с кого фонд „Земеделие” са подписали анекса към договора за смяната на банковата сметка, ако молбата и подписът под нея са фалшифицирани.