Агенцията за социално подпомагане и Прокуратурата започват проверки в центровете за настаняване на деца и младежи с увреждания в Габрово. Причината са разпространените видеозаписи, от които се вижда как служители бият и ругаят децата.

„Не бях учудена и мисля, че тези записи не показват всъщност всичко, което се случва“, коментира пред bTV Шенай Мустафа, майка на дете с увреждания.

Автор на записите е Йорданка Милчева – бивша служителка в центъра. Тръгнала си от безсилие срещу нередностите там.

„Жените, упражнили насилие към потребители (децата в центъра, бел. ред.), казваха: „Как ще докажеш, че има насилие? Няма да напиша обяснение“, сподели Милчева.

Снимка: bTV

Социалният отдел в общината е сезиран за случващото се в дома още през 2016 г., твърди ръководството на центъра. Но преките отговорни отричат.

„В месеца по един път ми се налага да съм там. При срещите с персонала и с децата не ми е правило (впечатление) да има някакви нередности“, каза пред bTV Даниела Василева, директор „Социални дейности и образование“ в Община Габрово.

Снимка: bTV

Тя как провери дали това се е случвало, или не? Ако беше си направила труда да дойде за тези две години, вече трета, нямаше как да няма поглед върху нещата“, контрира Маринела Лазарова, ръководител на центъра.

Снимка: bTV

Сигнали в отдел „Закрила на детето“ не са постъпвали. Социалните се доверявали на тримесечните доклади от помощните и дневни центрове, които децата посещават.

„Там работят психолози, социални работници и педагози. Ако има някаква травма или насилие, би трябвало те най-малкото съмнение да ни сигнализират“, каза директорът Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово Радостина Братованова.

Снимка: bTV

Кметът Таня Христова се зарече да бъде „безкомпромисна в качеството си на кмет към всеки, който си е позволил да укрива информация по случая“.

Снимка: bTV

Кога и дали ще има наказани, ще стане ясно след края на проверките.