Двамата машинисти в първия локомотив - Димитър Михнев и Радослав Петков, са привлечени като обвиняеми и прокурорът е постановил задържането им до 72 часа. Те са настанени в психиатрични заведения в Русе. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По-рано днес Арнаудова обяви, че влакът, който дерайлира в Хитрино, се е движил с висока скорост - почти два пъти над позволената.

Установено е, че предвижването с тази скорост и навлизането в отклонение, за да се размине с движещия се с насреща пътнически влак, са довели до инцидента. Вследствие на дерайлирането част от цистерните са били счупени, една от тях е била разхерметизирана и от нея под налягане е изтекло голямо количество пропилен.

Той се е смесил с въздуха и след около 2 минути и половина настъпва възпламеняване на газовия облак от печка на твърдо гориво, разположена в детска стая в едно от разрушените жилища. След възпламеняването вълната на експлозията се ускорява значително и предизвиква взривна вълна. Продължава горенето и се запалват къщи, дървета, трева и други.

Резултатът е 7 загинали и 26 души с тежки, средни и леки телесни повреди.

Тези данни са първоначални, назначени са още много експертизи, уточни Арнаудова.