Заради липса на данни за извършено престъпление специализираната прокуратурата е прекратила проверките срещу две от лицата в списъка "Магнитски" – депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Това каза в предаването „Преди всички“ на БНР Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура

„Това е направено, тъй като включително и проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите (НАП), не констатира неправомерна дейност. В този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага с тези специални знания, и в крайна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по фактите и обстоятелствата такива каквито са по извършената проверка“, обяви Маджарова.

За bTV Маджарова поясни, че по българското законодателство и в двата случая липсват всякакви доказателства за извършено престъпление.

По отношение на третото лице в списъка „Магнитски“, намиращият се в Дубай Васил Божков, разследванията продължат, добави Маджарова. 

Миналото лято САЩ санкционираха по закона „Магнитски“ Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков и техни фирми.

Вашингтон нарече това „най-голямото еднократно действие, насочено към корупцията в България досега“.

Ръководителят на спецпрокуратурата уточни, че след преустановяване на дейността на спецструктурите от утре по делата ще работи Софийската градска прокуратура.