Прокуратурата обяви, че сложна експертиза е доказала, че шофьорът на автобуса – сириецът Омар Аднан, е на повече от 18 години, а не на 15, както той сам се представяше. 

Това става три седмици при катастрофата в Бургас, при която двама полицаи загинала в опит да спрат автобуса. 

Това автоматично увеличава наказанието, което той може да получи – не от 3 до 10 години затвор, каквото е за непълнолетни, а от 15 до 20 години или доживотен затвор. 

Пред съда Омар Мохамад Али Аднан обясни, че е роден през 2007 година, неграмотен е, не може да пише и да чете, а семейството му е останало в Турция. Още тогава наблюдаващият прокурор се усъмни в реалната му възраст.

Днес държавното обвинение обяви и резултатите от официалната справка от Интерпол.

"Вчера пристигна официалната информация от Сирия и Турция от нея е видно, че обвиняемият е навършил 18 г. Той е бил пълнолетен към датата на извършването на деянието. Получихме информация, че той е роден през 2004 г., а не през 2007 г. Едва ли 15-годишен младеж би могъл да управлява автобус толкова умело, дори да бяга от официалните български власти. Интересен факт, който мога да спомена по делото е, че този човек си е позволявал дори да си прави селфи, докато управлява автобуса", заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Възрастта на Омар се потвърждава и от извършената рентгенографска експертиза. 

С помощта на наблюдаващия прокурор обвиняемият беше приведен в болнично заведение, където му бяха направени рентгенови снимки на ръцете, на таза и костите. Лекарите категорично заключиха, че към датата на извършването на деянието е бил над 18 г", добави Милева. 

От държавното обвинение заявиха още, че се разследва версията дали Омар не е прегазил полицаите, действайки по терористични подбуди. Делото за катастрофата, квалифицирано като особено тежък случай, предстои да бъде внесено в съда с обвинителен акт.  

“В хода на делото за ПТП са извършени множество процесуално-следствени действия и са разпитани около, забележете, 50 лица в качеството им на свидетели, назначени са множество експертизи", заяви окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Пред bTV служебният адвокат на Омар заяви, че той категорично твърди, че е на не повече от 15 години. След доказване на възрастта му, обвиненията към него трябва да бъдат преквалифицирани.

Към момента Омар е обвиняем по две дела – за причиняване на катастрофата, при която загинаха двамата полицаи и за каналджийство. 

В трафика на мигранти Омар е действал в съучастие с още двама сирийци. Парадоксално – след изискване на документите за възрастта на Ахмад, който е бил стюард в автобуса и е карал мигрантите да залягат по пода, се оказва, че той е непълнолетен. Това уточниха за bTV от Районната прокуратура.