Прокуратурата повдигна две обвинения на бившия енергиен министър Румен Овчаров.

Новината съобщи на пресконференция говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Те са за договори за концесии на мини „Бобов дол“.

Арнаудова обясни, че Овчаров е превишил властта си като министър и разрешил на изпълнителния директор на мини „Бобов дол“ да сключи договор за наем с „Ораново“ ЕООД. Дружеството е придобило право да добива въглища, които са изключителна държавна собственост.

Овчаров е извършил и престъпление по служба през февруари 2007 г. Става дума за концесионен договор, отново отнасящ се до мини „Бобов дол“, чрез който са добити 557 256 тона въглища. Това количество е неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства. Имало е опасност за хората и за работещите в мината, каза Арнаудова.

Сделките са отпреди 10 години. Пред bTV Овчаров коментира, че е изпълнил решение на Министерския съвет.

За концесията на мини „Бобовдол” Румен Овчаров е разследван два пъти – от Софийската градска прокуратура и от Кюстендилската окръжна прокуратура. Делата са от 2010 г. и от 2012 г.

Разследванията обаче са прекратени, защото не са открити доказателства за вината му. Третото разследване обаче – отново на Софийската градска прокуратура открива нередности – само 10 дни преди да изтекат давностните срокове и по този начин казусът да приключи.

Прокуратурата твърди, че делото е възобновено заради нови сигнали от бившия шеф на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов.

Румен Овчаров пък коментира пред bTV, че обвинението срещу него е лична репресия – от главния прокурор и от бившия премиер Бойко Борисов.

В средата на ноември на Овчаров стана четвъртият обвиняем по делото за АЕЦ „Белене“, след като му беше повдигнато обвинение за безстопанственост в размер на 193 млн. евро. Според прокуратурата той е допуснал да бъде подписано първото споразумение с „Атомстройекспорт“ за строежа на централата.

Месец по-рано Министерството на енергетиката започна процедура за промени в ръководствата на няколко компании и освободи Овчаров от длъжността член на надзорния съвет от квотата на българската държава в „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

В края на ноември Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество обяви, че ще проверява Овчаров.

Вижте още във видеото: