„Голям брой монети от жълт метал, документи и фактури“ е намерила прокуратурата при претърсване на дома на бизнесмена Илия Златанов, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

В разследване на Антикорупционния фонд Златанов разказа как с помощта на магистрати е бил превзет бизнесът му и как са били заграбени негови ценности, иззети при ареста на сина му.

Сега от прокуратурата твърдят, че намерените монети съвпадат именно с иззетите при акцията срещу Явор Златанов през юли 2019 г. при разследване на присвоявания, пране на пари и др. „Монетите са върнати с приемно-предавателни протоколи“, пишат от прокуратурата.

Снимка: bTV

Връзката между горните два абзаца не става ясна, докато не се види профилът на главния прокурор Иван Гешев в „Туитър“. Там снимките от акцията са придружени със следния статус: „Истината няма нюанси и бързо се установява. Очаквам т.нар. „Антикорупционен фонд“ да се извини на институцията Прокуратура на Република България, но това изисква достойнство. Знаем откъде идват хибридните атаки, те няма да спрат нашата работа в името на българските граждани!“.

От днешните кадри действително се виждат монети, но не и 5-те килограма злато, цитирани в интервюто на Златанов.

Снимка: bTV

Пред „Дневник“ дъщерята на бизнесмена коментира, че поведението на разследващите е било странно и даже допусна, че може да има постановка с намереното. „Те искаха да направят нещо, за да покажат, че баща ми лъже и че е човек, на чиито твърдения не може да се вярва“, коментира Пролетина Златанова пред онлайн изданието.