Прокуратурата поиска 3 г. затвор за лидера на „Евророма” Цветелин Кънчев-Дон Цеци. Софийският градски съд ще произнесе присъдата си в сряда.

Кънчев е изправен пред Темида заедно с Христо Върбанов - Ицо Папата и Димо Димитров за рекет. Според обвинението през 2009 г. те са поискали 250 000 лв. от бившия директор на „Гражданска защита” ген. Никола Николов, за да не разгласят компромари срещу него.

Прокурор Бисер Кирилов поиска 3 г. решетки за Дон Цеци. Обвинителят обаче предложи на съда да наложи на подсъдимия 5-годишен изпитателен срок, през който той да бъде под пробационен надзор.

Най-тежкото наказание, поискано от прокуратурата, е за Христо Върбанов - между 5 и 15 г. затвор при първоначален строг режим, както и глоба от 10 000 лв. За Димо Димитров прокуратурата поиска 3 г. лишаване от свобода или 5 г. изпитателен срок и глоба.

Адвокатите на тримата обвиняеми поискаха оправдателни присъди за своите клиенти. "На мен ми е болно за това, което се случи. Не искам да се защитавам, защото няма от какво", каза днес генерал Никола Николов.