Очаква се софийският градски съд да гледа мерките за неотклонение на двама от обвинените по случая „Нексо“. Прокуратурата поиска от Траян Николов и Калин Методиев парични гаранции от 1 милион лева, за да останат на свобода.

От държавното обвинение отказаха да коментират заявката от „Нексо“, че ще съдят България за нанесени щети от над един милиард долара.

Другите двама са обявени за международно издирване, твърди обвинението.  Един от тях, съоснователят на финансовата институция Антони Тренчев,  вчера в ефира на bTV оспори твърденията на обвинението, че чрез „Нексо“ са извършвани транзакции на лице, обвинено в тероризъм.

Тренчев обясни, че едната транзакция е от 6 ноември 2019 г., а другата от 3 февруари 2021 г. Общата им стойност е 1900 долара.

„Две години по-късно като влезете на регистъра на бюрото за борба с терористите и финансирането им на Израел, намирате документ, разписан на 30.06.2021 година, разписан от министъра на правосъдието на Израел. Санкционира адреса и тогава ние разбираме, че този адрес е на Махмуд Айеш. Той не е клиент на „Нексо“, не е искал да бъде клиент на „Нексо“. Наш клиент е пратил 1900 долара преди две години на този адрес“, обяснява Тренчев.

Тоест когато са изпълнявани транзакциите, мъжът не е бил в забранения списък на Израел. От прокуратурата не отговориха на bTV дали така обвинението за тероризъм се обезсмисля. Но поясниха, че обвинение за пране на пари не е повдигнато. Нито за някое друго вторично престъпление. Засега и четиримата са обвинени за участие в организирана престъпна група.

По-рано главният изпълнителен директор на Американската търговска камара у нас Иван Михайлов каза, че в България липсва регулация за опериране с криптовалути.

“Вие виждате когато има регулация, например в САЩ, има глоби, излизане включително на бизнеса и така нататък. Докато при нас, липсата на такава рамка отваря вратата за такъв широк дебат“, каза Михайлов.

Без отговор остава и въпросът защо Съединените щати са поискали от нас правна помощ повече от година след началото на проверките им на „Нексо“.