Един от членовете на групата за ало-измами във Ветово, чиято роля е била на муле, е установено, че е бил в много близки приятелски отношения с обвиняемите за убийството на семейството, чиито тела бяха намерени край язовир в Негован. Това каза говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева по време на брифинг за разследването на организираната престъпна група за телефонни измами от Ветово.

Милева добави, че към този етап няма нито данни, нито доказателства за съпричастността на ало измамника към убийството в Негован.

„Единствено са установени близки приятелски отношения с обвиняемите по делото за убийството, но това не означава, е няма да се проверява всяка постъпила оперативна или друга информация“, посочи Милева, цитирана от „Фокус”.

Установено е и, че и един от обвиняемите е бил съсед на ало-измамника и той много често е пътувал с него в Румъния, като целта на техните пътувания е била да пренасят парите от измами и често ги оставяли в крайпътни канавки, под табели или билбордове.

Телефонните разговори за сплашване на жертвите също са провеждани от Румъния.

Преди дни в цялата страна беше проведена мащабна специализирана операция срещу телефонните измамници, като най-мащабна тя беше именно във Ветово. По време на операцията са били извършени претърсвания и изземания на 13 адреса, 12 леки автомобила и обиски на лица.

Един от членовете съхранявал пари от престъпната дейност в жилището, обитавано от неговата баба. „Беше намерена сумата от 7 000 лева, скрити в чорап в женска чанта“, допълни говорителят на специализираната прокуратура.

Сийка Милева припомни, че членовете на групата са 8, като всеки от тях е изпълнявал определена роля. Еидн от тях освен с телефонни измами, се е занимавал и с кражби на вещи от автомобили чрез използване на заглушаващи устройства в заключващите системи.

„Шест от задържаните лица са от град Ветово, като те нямат трудов и осигурителен стаж, това са лица с нисък образователен ценз и принадлежат към етноса на бургуджии. Много от приходите са харчени в казина, ресторанти и заведения“, посочи Милева. 

По думите й престъпно придобитите средства са били влагани основно в закупуването на луксозни автомобили, скъпи и имоти и мебели.