Премиерът Бойко Борисов е дал своите показания по случая „Барселонагейт“. Това става ясно от отговорите на заместник- главния прокурор Даниела Машева до европарламента

Вместо обвинител №1 Иван Гешев, тя е изпратила писмо до евродепутатите от Комисията по граждански права (ЛИБЕ), която наскоро беше силно критична към страната ни.

Групата от еродепутати, която изпрати 29 въпроса до България, е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент. Един от тези въпроси е дали българската прокуратура разследва скандала „Барселонагейт“ и докъде е стигнала.

Заместник-главният прокурор Даниела Машева отговаря, че специализираната прокуратура е започнала преписка след публикацията на испанското издание „Ел Периодико“.

Снимка: btvnovinite.bg

„По случая са разпитани лицата, посочени в сигнала, включително министър-председателя Бойко Борисов. Вече са заявени данъчни проверки“, се уточнява в отговора ѝ.

Евродепутатите се интересуват и от разпространените у нас аудиозаписи, на които се чува глас, подобен на този на премиера. Отговорът е: „В момента по случая тече разследване. Поръчани са технически експертизи, които да установят автентичността на записите. Те все още не са готови“.

Снимка: btvnovinite.bg

От комисията питат и защо българската прокуратура е излъгала, че Иван Гешев е инициирал дебата в европарламента. Българското държавно обвинение отговаря: „Това най-вероятно е недоразумение. Прессъобщението беше подготвено от Дирекцията по публични комуникации, вероятно става дума за грешка".

Снимка: btvnovinite.bg

За тази ситуация Даниела Машева се извинява официално на евродепутатите.