Обвиняемият хазартен бос Васил Божков от днес е с двойна охрана. Това каза адвокатът му Георги Гатев. Към личната охрана се присъединява още една, назначена с постановление на прокурор след лична молба от самия Божков. 

Охраната е назначена тази сутрин заради постъпили данни, че здравето на Васил Божков е застрашено. Охранявано ще бъде и неговото семейство. 

Според адвокат Гатев молбата за охрана е подадена лично от Божков още преди няколко месеца, когато е заявил от Дубай, че е готов да свидетелства по делото срещу бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова. По думите му охраната не е свързана с това дело, а е „по принцип“.

„Той не се страхува, но като всеки нормален човек има някакви опасения. Като виждате в какъв свят живеем, кой е сигурен“, каза адвокатът на Божков Георги Гатев.

Разпореждането на прокуратурата трябва да се изпълни веднага от Министерството на правосъдието. Оттам обаче отказаха коментар с обяснението, че става дума за секретна информация.

Адвокатът на съпругата на Божков каза за bTV, че гардът, назначен от прокурор, все още не се присъединил към личната охрана на семейството.

По-рано Васил Божков даде последните си показания като свидетел по делото срещу бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, образувано след твърдения на Божков, че те са го карали да плаща такса „спокойствие“.

Адвокат Гатев каза, че Божков е дал всички обяснения като свидетел по делото. Възможно е обвинението да поиска Борисов, Горанов и Арнаудова да бъдат разпитани допълнително.

„Възможно е, но това е решение на разследващите. Ако преценят, че нещо трябва да преразпитват, да зададат нови въпроси, може и това да стане“, допълни защитата на Васил Божков.

Гатев обясни, че обвинението може да поиска и очна ставка. Той каза още, че ще поиска от Апелативния съд цялостна отмяна на мярката за неотклонение на Васил Божков.