По отношение на казуса с гражданството на премиера Кирил Петков има налице невярно деклариране, но в сегашната законова диспозиция на чл. 313 от Наказателния кодекс не може да се обуслови наказателна отговорност. Това заяви пред журналисти ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

На 13 декември е постановен отказ от образуване на досъдебно производство от страна на специализираната прокуратура, като преписката е изпратена за решаване по компетентност на Софийската районна прокуратура, тъй като към датата на попълване на декларацията Петков все още не е бил на висш държавен пост. 

"Действително, в декларацията е отразена невярна информация, но тази информация има единствено заявителски и уведомителен характер, няма доказателствена стойност", каза административният ръководител на СРП Невена Зартова. Колегите ѝ незабавно са прекратили преписката, като това решение може да се протестира от жалбоподателите пред Софийската градска прокуратура.

„Прокуратурата и в мое лице винаги е твърдяла, че законът е несъвършен, има законови разпоредби, но същите са несъвършени и е нужно доразвиването им“, заяви още Маджарова, като отбеляза, че са се разсеяли "всякакви съмнения за предубеденост".

Няма данни и за престъпление по служба

Говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев посочи, че обвинителите са действали в три посоки – по данни за документно престъпление с декларацията за гражданството на Кирил Петков, по сигнал за престъпление по служба при определянето на Надзорния съвет и Управителния съвет на Българската банка за развитие и деклариране на неверни данни за имуществено състояние и конфликт на интереси пред КПКОНПИ.

По тези въпроси е имало общо 9 идентични жалби от граждани и организации.

На 13 декември наблюдаващият прокурор е постановил отказ от досъдебно производство по линия на ББР, тъй като в хода на направената проверка не са били събрани данни Петков да е бездействал по служба, да не е изпълнявал своите задължения или да е превишил правата си.

„Наблюдаващият прокурор е преценил, че сами по себе си твърденията за невярно деклариране пред КПКОНПИ не обуславят наказателна отговорност, а по ЗКПКОНПИ има административно-наказателна процедура“, обясни Кръстев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!