Има още един свидетел, че Любенов е дал подкуп на полицаите, които са се отзовали във вечерта на катастрофата на Околовръстното. Това съобщиха от прокуратурата, но уточниха, че предстоят още разпити, тъй като съществуват разминавания в показанията.

Хронология на вечерта

Според изнесената от обвинението информация във вечерта на катастрофата полицейският автомобил е следвал този на Любенов по Околовръстното шосе.

Има данни, че униформените са се срещнали с него по-рано същата вечер, след което двата автомобила са шофирали един зад друг. От прокуратурата уточняват, че по показанията на Любенов той бил дал на полицаите 200 лева подкуп, за да му бъдат ескорт.

Любенов се е движел с около 200 км/ч, а полицейският автомобил го е следвал с около 100 км/ч. Двамата униформени стават свидетели на катастрофата, след което – на заден ход – се връщат 1 км назад от местопроизшествието и спират автомобила.

Според данните, с които разполага обвинението униформените не са оказали първа помощ на пострадалите. Това е сторил случайно шофиращ в насрещното платно гражданин, който паркирал, оказал първа помощ и се обадил на 112.

След получения сигнал полицейският автомобил, като най-близка кола, бил изпратен обратно на местопроизшествието.

Подкупът

Прокуратурата разполага с данни, че Любенов е казал на друг човек по телефона, че е дал пари на униформените. От държавното обвинение отказаха да разкрият за кого става въпрос.

По-рано вечерта Любенов е позвънил на „Дринк енд драйв“ услуга. Поради неясни причини те не са се отзовали навреме на искането му да бъде закаран у дома, поради което той е тръгнал с личния си автомобил.

Дали полицаите са били ескорт на Любенов да се прибере невредим след употреба на алкохол, не става ясно.