До шест прокурорски проверки в служби и институции са довели санкциите на САЩ срещу български бизнесмени и бивши високопоставени държавни служители по закона „Магнитски“, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

От ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други държавни органи, в т.ч. Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Министерство на икономиката, Държавен фонд „Земеделие“ е изискана цялата налична информация. Главният прокурор е поискал от НАП разкриване на данъчна и осигурителна информация по отношение на лицата.

За двама от тях – бившият медиен собственик и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски и бившият зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, все още Върховната касационна прокуратура не е получила цялата изискана информация. Двамата са били разпитани

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев и бившите ръководители в Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов също са дали обяснения на разследващите.

Материалите от проверката на Манолев са изпратени на Софийската градска прокуратура. За Харалампиев и Томов се е стигнало до ново обвинение от Специализираната прокуратура за престъпления по служба, като е установено, че данни от предмета на проверката на ВКП съвпадат с наличното по делото, което се води срещу двамата и други лица миналата година.

Припомняме, че срещу Харалампиев и Томов започна разследване за незаконна търговия с български лични документи. Първият оглавяваше Държавната агенция за българите в чужбина, а вторият беше служител във ведомството.

През 2020 г. срещу тях и други две лица беше внесен обвинителен акт, а делото тръгна през януари тази година.

Божков не е разпитван, защото според държавното обвинение „се укрива в страна извън ЕС“. Предметът на проверката съвпадал с проверката на ВКП.

След приключването на всички проверки събраните материали ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури за извършване на преценка относно наличието на достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер.