Федерацията на потребителите настоява прокуратурата да се сезира за умишлено прикриване на информация на наличието на завишени алфа частици и уран във водата на Хасково. Това заяви изпълнителният секретар на организацията Емил Георгиев в "Лице в лице". ПО думите му, ако това не стане, организациете ще отнесе проблема и към Брюксел.

Той посочи, че на 17 април при пресконференцията на властите, уверила в безопасността на питейната вода, е имало анализ, показващ завишени стойности от 25 до 31 пъти над нормата.

По думите му Хасково е изправено пред режим, ако не се довърши пречиствателната станция за водата, идваща от язовир Тракиец. В него пък има наличие на манган, но той може да се неутрализира.

Според Георгиев не за първи път властите си мълчат за замърсяване на водата в региона. През 2004-та година е разкрито завишеното количество манган във водата – 50 пъти над допустимото. „Тогава представителите на ХЕИ са знаели за проблема 2 години и са прикривали информацията”, категоричен е той.

Аналогичен е случаят с арсена във водата на Меричлери. „Ние твърдяхме, че там ще има беда и действително това стана. Контролните органи мълчаха, същото ХЕИ пак прикриваше информация 6 месеца”, добави Георгиев.